Veel mensen raken een beetje in de war als ze voor het eerst een plak bananenbrood zien. Het lijkt namelijk helemaal niet op brood. Het lijkt eerder op cake. Bananenbrood wordt door de meeste mensen dan ook in een cakevorm gebakken. Het is echter wel een stuk gezonder dan cake. De ingrediënten zijn namelijk natuurlijker en daardoor bevat het veel minder vet en gevaarlijke suikers. Wanneer je de voedingswaarde van cake en bananenbrood naast elkaar legt is ook goed te zien dat het brood een stuk gezonder is dan normale cake. Dat betekent echter niet dat je het ook oneindig vaak kunt blijven eten.

De mysterieuze geschiedenis van bananenbrood. Hoe is het ontstaan?
De oorsprong van het bananenbrood is nogal mysterieus. Niemand lijkt precies te weten waar en wanneer het voor het eerst gebakken en gegeten werd. Velen denken dat de basis van het brood in Zuid-Amerika ligt. Daar werden overrijpe bananen die niet meer in de verkoop konden gebruikt. De oudste recepten voor het bananenbrood komen echter uit de Verenigde Staten. Daar werd in de jaren dertig van de twintigste eeuw in verschillende kookboeken een recept voor een gezonde cake gebruikt die vrijwel identiek is aan het recept dat we tegenwoordig gebruiken om bananenbrood mee te bakken.

Geen bananenbrood, maar bananencake?
De naam van dit bakproduct is eigenlijk een beetje verwarrend. Je noemt het namelijk brood, maar wanneer je het maakt lijkt het eerder op cake. Je bakt het ook in een cakevorm. Waar komt de naam brood vandaan dan? Dat is simpel. In het Engels, de taal waarin de eerste recepten werden geschreven, noemt men het bananabread. Dit is dus de letterlijke vertaling van bananenbrood. Die naam heeft men dus in Nederland daarna aangehouden. Dit maakt het ook gemakkelijk omdat er dan geen misverstand kan bestaan over welk product het eigenlijk gaat.

vegan en glutenvrijBananenbrood kopen of bestellen? Ga naar Greetbana, de beste bakkers van bananenbrood.

Jij vraagt, wij maken!

Bananenbrood van Greetbana is

  • Glutenvrij: we gebruiken amandelmeel.
  • Veganistisch: dierenleed is verleden tijd.
  • Lactose-vrij: melk is de witte sloper.
  • Suikervrij: en zonder kunstmatige zoetstoffen.